Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Brexit: Boris plant coup tegen May, EU-onderhandelaar Barnier trekt rode lijn

Waar staan we met de Brexit op maandagochtend 3 september? Genoeg schoten voor de boeg in ieder geval het afgelopen weekend:

2. Piek in autoverkopen augustus, want vanaf deze maand gelden strengere emissietests

Een piek in de autoverkopen in augustus: afgelopen maand werden liefst 42 procent méér auto’s verkocht, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. In totaal ruim 41 duizend stuks, blijkt uit cijfers van Bovag.

De belangrijkste reden: vanaf september zijn strengere milieutests voor de CO2-uitstoot van toepassing. Dat betekent onder meer dat de aanschafbelasting BPM voor een reeks modellen hoger kan uitvallen. Dus hebben veel kopers op de valreep toegeslagen.

3. Weinig te doen tegen aanslag door eenling

De 19-jarige Afghaan Jawed S., die werd aangehouden op Amsterdam CS nadat hij twee mensen met een een mes had aangevallen, wordt maandag voorgeleid bij de rechter-commissaris. De politie heeft aangegeven dat de man met een terroristisch motief handelde. Er zijn geen aanwijzingen dat hij doelbewust de twee Amerikanen die gewond raakten, zou hebben uitgekozen.

Uit nazoekingen door de Duitse politie blijkt dat S. niet bekend stond als moslimextremist. Hij heeft een Duitse verblijfsvergunning. Tegen De Telegraaf zeggen experts dat het vrijwel onmogelijk is om aanvallen van 'jihadistische eenlingen' te voorkomen.

4. Vooraf saldo op je ov-chipkaart zetten hoeft niet meer

Vanaf vandaag is het mogelijk om zonder saldo op je ov-chipkaart met de trein te reizen. De NS voert NS Flex in, waarmee reizigers aan het einde van de maand een factuur krijgen, zoals dat voor zakelijke reizigers met een business card al langer mogelijk is.

Saldo vinden veel reizigers maar gedoe, aldus de NS. De onzekerheid of er wel voldoende saldo op de ov-chipkaart staat en het opladen ervaren ze als tijdrovend.

5. 500 stafmedewerkers van PostNL moeten bijspringen als bezorger

Korte lijntjes tussen het hoofdkantoor en de werkvloer. Dat neemt PostNL wel heel letterlijk. Het post- en pakjesbedrijf komt zoveel postbezorgers tekort dat vijfhonderd stafmedewerkers op het hoofdkantoor in een brief wordt verzocht bij te springen.

Het postbedrijf slaagt er al geruime tijd niet in om voldoende postbezorgers te vinden en vast te houden, waardoor steeds meer post te laat komt, meldt het AD. "Concreet is de vraag of iedere stafmedewerker in september één wijk wil bezorgen", staat in de brief.

6. DSB-zaak krijgt na negen jaar nog een staartje

Het is al bijna negen jaar geleden dat DSB Bank failliet werd verklaard, maar de zaak krijgt nog een staartje. De komende drie dagen verhoort Dirk Scheringa enkele oud-topbestuurders van De Nederlandsche Bank (DNB) en het ministerie van Financiën. Daarmee wil hij aantonen dat er vanuit de top van DNB bewust is gelekt naar de media. Die berichten versnelden de ondergang van de bank.

Scheringa beweert al langer dat hij door DNB en het ministerie van Financiën bewust is tegengewerkt. Hij verloor een aantal rechtszaken, maar kreeg begin dit jaar toestemming om toenmalige topmensen van DNB te verhoren. In totaal verhoort Scheringa's advocaat Geert-Jan Knoops maandag tot en met woensdag vijf mensen, van wie voormalig DNB-directeur Lex Hoogduin destijds de hoogstgeplaatste was.

7. Technische Universiteiten: studentenstops bij bouwkunde, werktuigbouwkunde en wiskunde

De Technische Universiteiten in Delft en Eindhoven kunnen de toestroom van studenten niet meer aan, zo zeggen ze bij het begin van het nieuwe studiejaar tegen het FD. Als de overheid niet met extra financiering komt, moeten er studentenstops worden ingevoerd bij populaire studies zoals bouwkunde, werktuigbouwkunde en zelfs wiskunde.

Ander studienieuws: minister Van Engelshoven vindt dat eerstejaarsstudenten te veel onder druk staan. Ze wil het zogenoemde 'bindend studieadvies' laten aanpassen. Engelshoven vindt dat opleidingen niet meer mogen eisen dat studenten in het eerste jaar minstens 60 studiepunten halen, maar wil de norm verlagen naar 40 punten.

8. Beter energielabel leidt tot hogere verkoopprijs

Heb jij zonnepanelen op je dak liggen en gebruik je geen gas meer? Gefeliciteerd, dan verkoop je je huis waarschijnlijk voor meer geld dan wanneer je een lager energielabel zou hebben.

Uit onderzoek van het waarderingsbedrijf Calcasa blijkt dat vergelijkbare woningen met een beter energielabel voor 2 procent meer worden verkocht dan met een lager label. Met een gemiddelde verkoopprijs van 297 duizend euro betekent zo'n zonnepaneel een verschil van 6.000 euro.

9. Trump golft, critici gaan los tegen de Amerikaanse president

Voor de verandering ging het afgelopen weekend vooral over Donald Trump, terwijl de president zich relatief koest hield. Oud-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, de man achter het nucleaire akkoord met Iran, spuide zijn gal: volgens Kerry weet Trump vaak niet waar hij het over heeft en "verzint hij voortdurend dingen".

Trump-critici waren er ook in groten getale bij de begrafenis van de Republikeinse senator John McCain. Tijdens speeches van oud-presidenten George W. Bush en Barack Obama werd diens open manier van discussiëren en afkeer van machtsmisbruik geroemd.

Zelf was Trump niet bij de begrafenis van McCain in Washington aanwezig, maar bezocht hij zijn golfresort in Virginia. Volgens de zender NBC heeft Trump van de 590 dagen dat hij president op 153 dagen golfresorts bezocht, wat relatief veel is voor een president.

10. Lancering ethereumfutures goed voor bitcoin, denkt analist

Sinds eind 2017 kun je op Amerikaanse derivatenbeurzen handelen op termijncontracten voor de bitcoin. Met deze zogenoemde futures kan ook op koersdalingen worden gespeculeerd. Afgelopen week meldde Business Insider dat de beurs CBOE overweegt om futurecontracten voor ethereum te lanceren, in marktwaarde de tweede cryptomunt ter wereld.

Volgens Wall Street-analist Tom Lee zouden ethereumfutures gunstig kunnen uitpakken voor bitcoin. Zijn redenering: speculanten die gokken op koersdalingen, kunnen nu alleen nog bij bitconfutures terecht. Als er ook dergelijke contracten voor ethereum komen, zullen negatieve speculaties minder sterk op de bitcoin afstralen, omdat ook gegokt kan worden op dalingen van ethereum.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van afgelopen weekend:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Pitlane walk #maxverstappen #f1#formula1

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op